Įėjus į parduotuvę, pamatysite daugybę ypač tyro (extra virgin) alyvuogių aliejaus butelių su užrašu „pirmo šalto spaudimo (angl. First cold pressed)“. Dažnai šis užrašas būna paryškintas arba išskirtas, siekiant atkreipti pirkėjų dėmesį į tai, kad aliejus yra būtent „pirmo šalto spaudimo“.
Galbūt susimąstėte, ką iš tikrųjų reiškia ši sąvoka? Šiandien išnagrinėsime šio termino reikšmę ir jo kilmę.
Kas yra Pirmo Šalto Spaudimo Alyvuogių Aliejus?
Paprastai tariant, pirmo šalto spaudimo alyvuogių aliejus yra tas pats, kas ypač tyras alyvuogių aliejus (angl. Extra Virgin Olive Oil arba trumpiau – EVOO). Kad alyvuogių aliejus būtų pripažintas ypač tyru, jis turi būti išgautas naudojant specifinį metodą, vadinamą „pirmo šalto spaudimo“.
Šis metodas apima viso alyvuogės vaisiaus susmulkinimą vienu metu („pirmasis spaudimas“), o perdirbimo temperatūra neviršija 80,6 °F (27 °C), kas sudaro „šalto“ spaudimo dalį. Dauguma EVOO gamintojų dirba net žemesnėje temperatūroje nei ši, siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę.
Kontroliuojama temperatūra gamybos metu padeda išlaikyti ypač tyro alyvuogių aliejaus skonį, aromatą ir naudingąsias savybes. Aukštesnė temperatūra gali sumažinti aliejaus kokybę, todėl tokie aliejai nebepriskiriami ypač tyrų kategorijai.
Po pirmojo spaudimo alyvuogės nebėra toliau apdorojamos ypač tyro (extra virgin) alyvuogių aliejaus gamybai. Tačiau alyvuogių vaisiai gali būti ir vėl spaudžiami aukštesnėje temperatūroje, kad būtų išgautas papildomas aliejus. Tačiau tokios kokybės produktai nėra lyginami su EVOO – tiek skonio, aromato, tiek ir sveikatai naudingų savybių atžvilgiu.
Terminų paaiškinimai: „Pirmo spaudimo“ ir „Šalto spaudimo“
Terminas | Apibrėžimas |
Pirmo spaudimo | Reiškia, kad alyvuogių aliejus išgaunamas iš pirmojo alyvuogių malimo, kai naudojamos tik šviežios alyvuogės. Tai užtikrina aukščiausią kokybę ir skonį. Po pirmojo spaudimo alyvuogės nėra toliau apdorojamos ypač tyro aliejaus gamybai. |
Šalto spaudimo | Nurodo, kad aliejaus gamybos proceso metu alyvuogės nėra kaitinamos aukštesnėje nei 27°C temperatūroje. Šis metodas padeda išlaikyti natūralius skonio ir maistinių medžiagų komponentus, todėl aliejus išlieka aromatingas ir sveikas. |
Pirmo Šalto Spaudimo Alyvuogių Aliejaus Nauda
Ypač tyras alyvuogių aliejus (EVOO) yra gerai žinomas dėl savo turtingo skonio profilio ir maistingųjų medžiagų. Būdamas pagrindinis Viduržemio jūros dietos ingredientas, jis turi daug naudingų savybių, dėl kurių yra populiarus tiek maisto pramonėje, tiek grožio ir sveikatos srityse.
Kai kurie žmonės kasdien išgeria šaukštą EVOO, siekdami pagerinti virškinimą, kiti naudoja jį odos priežiūrai (netgi kaip makiažo valiklį!). EVOO maistinių medžiagų gausa priklauso nuo išgavimo metodo.
- Maistingosios medžiagos: Naudojant aukštą temperatūrą išgavimo metu, maistinės medžiagos gali būti pažeistos, todėl šaltas spaudimas yra svarbi kokybiško EVOO gamybos dalis. Šalto spaudimo aliejuose gausu vertingų maistinių medžiagų, kurių tikimasi iš aukštos kokybės EVOO.
- Skonis: Būdingas skonis, randamas geriausiuose EVOO buteliuose, taip pat priklauso nuo gamybos metodo. Nors dirvožemio sąlygos ir naudojamos alyvuogių rūšys daro įtaką galutiniam skoniui, gamybos būdas yra ne mažiau svarbus. Per didelis šildymas ar papildomas spaudimas gali pakeisti galutinį produkto skonį, todėl EVOO spaudžiamas tik vieną kartą tam tikroje temperatūroje, kad būtų išlaikytas autentiškas skonis.
Taigi, naudodami EVOO, galite tikėtis daugybės sveikatai naudingų savybių ir skonio, kuris praturtins bet kurį patiekalą. Nesvarbu, ar naudosite jį kulinarijoje, odos ar plaukų priežiūrai, jo teikiama nauda netruks pasireikšti.
Ar Ypač Tyras Alyvuogių Aliejus Visada yra Pirmo Šalto Spaudimo?
Taip, kad aliejus būtų laikomas ypač tyru, jis turi būti „pirmo šalto spaudimo“. Taigi, šios frazės naudojimas dažnai yra perteklinis, nes tai yra mažiausias standartas, kurio pirkėjai turi tikėtis iš kokybiško alyvuogių aliejaus.
Paprasčiau tariant, sakyti, kad ypač tyras alyvuogių aliejus yra „pirmo šalto spaudimo“ – tas pats, kas pasakyti, kad vairuotojas turi vairuotojo pažymėjimą. Tai nėra ypatinga savybė – tai privaloma sąlyga!
Išvada
„Pirmo šalto spaudimo“ alyvuogių aliejus šiandien dažnai naudojamas rinkodaros tikslais, tačiau svarbiausia suprasti, kad tai yra pagrindinis standartas, kurį turėtų atitikti visi ypač tyri alyvuogių aliejai (extra virgin olive oil). Svarbiausia atkreipti dėmesį į aliejaus gamybos procesą, šviežumą ir kilmę, kad būtumėte tikri dėl kokybės.
„Green and Blu“ ir „Greek Pony Farm“: Unikali Graikiško Alyvuogių Aliejaus Patirtis
Renkantis aukščiausios kokybės alyvuogių aliejų savo virtuvei, verta atkreipti dėmesį į Organic Kalamata PDO aliejų iš „Green and Blu“ bei „Greek Pony Farm“ prekių ženklų. Abu šie produktai yra gaminami Graikijoje, laikantis tradicijų, kurios išlaiko alyvuogių šviežumą ir skonio autentiškumą.
Kadangi šie alyvuogių aliejai gaminami vietiniuose šeimos ūkiuose, alyvuogės spaudžiamos greitai, kol yra pačios šviežiausios, išsaugant pilną skonio ir maistinių medžiagų profilį. Trumpas kelias nuo spaudimo iki galutinio vartotojo garantuoja aukščiausią kokybę ir autentiškumą.
Organic Kalamata PDO pasižymi PDO sertifikatu, kuris užtikrina, kad kiekvienas butelis atitinka griežčiausius kokybės ir kilmės standartus, atspindinčius Graikijos regiono turtingas alyvuogių auginimo tradicijas. Be to, „Green and Blu“ bei „Greek Pony Farm“ ypač tyras alyvuogių aliejus spaudžiamas pirmo šalto spaudimo metodu, užtikrinant, kad išlaikomi visi alyvuogių vitaminai, polifenoliai ir intensyvus, grynas skonis.
Dėl šių priežasčių „Green and Blu“ ir „Greek Pony Farm“ alyvuogių aliejai išsiskiria kaip aukščiausios kokybės pasirinkimai, puikiai tinkantys tiek kulinarijos entuziastams, tiek sveikatai vertinantiems vartotojams, siekiantiems autentiškos Graikijos skonių patirties.